Do góry

Dodatki Przepis na:

Kluski tarte - śląskie "czorne"

Kluski tarte - śląskie czorne

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4416

Dodano:

Odsłon: 5620

W świadomości Polaków kluski śląskie funkcjonują jako białe, nieduże kluseczki z dziurką. Na Śląsku, kiedy byłem mały, moja babcia gotowała kluski śląskie - z tartych ziemniaków, z dodatkiem (niewielkim) gotowanych, "usztampfowanych" i mąki ziemniaczanej. Kluski takie jada się do dzisiaj pod nazwą "czorne". A te "śląskie" to po prostu "gumiklejzy" ;-)

Składniki

  • cztery ugotowane, przeciśnięta przez praskę (ugniecione) ziemniaki
  • cztery surowe, potarte na małych oczkach ziemniaki (tu sugeruję dodać trochę więcej potartych)
  • mąka ziemniaczana - ok. 25 dag
  • jajko
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski tarte - śląskie "czorne"

Przygotowanie

  1. Zetrzyj ziemniaki i dobrze odciśnij z soku. Dodaj pogniecione, ostudzone ziemniaki ugotowane.
    Moja babcia robiła tak, że mieszała ziemniaki gotowane i surowe, ugniatała z nich placek i dzieliła go na 4 części. Jedną z nich wyjmowała z miski i na jej miejsce wsypywała mąkę ziemniaczaną. Oczywiście wyjęty kawałek wracał do miski.
    Zagnieć ciasto z jajkiem, uformuj kluseczki w wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3 - 5 minut od wypłynięcia.
    Podawaj z dowolnym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 24 stycznia 2017 Super przepis, dzisiaj przygotowuje juz na jutro, bedzie pyszny obiad z rolada wolowa i sosem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 16 września 2013 Moje smaki z dzieciństwa,daję kciuka i do ulubionych

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 września 2013 Super przepis, taki sprawdzony i od pokoleń, z chęcią zabieram do zrobienia :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zjkrol 16 września 2013 Jak robię kluski śląskie te białe to odkładam trochę ciasta i do tej odłożonej części dodaję potarte ziemniaki w ten sposób mam do obiadu dwoiste kluski.Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń