Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitowane ziemniaki to ziemniaki gotowane w tłuszczu w niskiej temperaturze. Do ich przyrządzenia potrzebujesz niewielu składników, takich jak olej lub smalec, czosnek oraz zioła. Dzięki takiemu przygotowaniu ziemniaki zyskają kremową konsystencję i będą bardzo delikatne w środku i chrupkie z zewnątrz. W tej metodzie ważne jest, aby tłuszcz był ciepły, ale nie doprowadzony do wrzenia, ani smażenia. Idealnie pasują do dań mięsnych i rybnych. I choć pracochłonne, to wyjątkowo smaczne.
naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, folia aluminiowa
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457692
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457692
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Przekrój ziemniaki na połowę lub jeśli są większe to w ćwiartkę.
Umieść pokrojone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i poukładaj równolegle do siebie. Dodaj między nie kilka gałązek rozmarynu oraz ząbki czosnku.
Do naczynia żaroodpornego nalej oleju tak, aby były całkowicie lub minimum do połowy w nim zanurzone. Następnie użyj folii aluminiowej, aby przykryć naczynie. W tym celu zagnij brzegi, aby się folia dobrze trzymała. Ziemniaki zanurzone do połowy po upływie połowy czasu obróć na drugą stronę.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni bez termoobiegu. Piecz ziemniaki przez 1,5 godziny, aż będą miękkie w środku (sprawdzisz to za pomocą widelca lub dłuższego patyczka).
Po zakończeniu konfitowania, czyli po 1,5 godzinie czasu, zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni i piecz ziemniaki przez kolejne 10-15 minut.
Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika odsącz je z tłuszczu. Dodaj przypraw oraz ziół i ciesz się pysznym smakiem.