Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiąca skorupka kryje pod sobą warzywa otulone kremowym sosem. Takie warzywne krokiety to idealne danie jarskie lub dodatek do dania mięsnego dla mięsożerców
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 106
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22308
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 144
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 106
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22308
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 144
Składniki
Do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia. Do zasmażki wlewamy zimne mleko (500 ml) i mieszamy. Do mleka wsypujemy marchewkę i seler pokrojone w drobniutką kostkę oraz groszek i kukurydzę. Mleko powinno pokrywać warzywa jeśli tak nie jest to dolewamy jeszcze trochę mleka. Znów stawiamy na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Masę doprawiamy do smaku zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylewamy na papier do pieczenia równo rozsmarowujemy na 1-1,5 cm grubości. Wierzch przykrywamy również papierem do pieczenia. Wystudzoną masę odkładamy na noc do lodówki. Schłodzoną masę kroimy na około 8 cm kawałki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej, jajku i znów bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.