Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny makaron domowego wyrobu. Makaron może być do zup a także do sosów.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2462
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 126
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 223
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2462
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 126
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 223
Składniki
Mąkę wysypujemy na stolnicę w kształcie stożka. Na środku robimy dołek do którego wbijamy jajka, dodajemy wodę, olej i sól.
Wyrabiamy ciasto żeby było gładkie i odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy go na godzinę do lodówki żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części.
Z każdej części rozwałkowujemy placki o grubości 2-3 mm.
Rozwałkowane placki kroimy na 5-6 centymetrowe paski, dzielimy każdy na połowę i układamy jeden na drugim. Tak ułożone kawałki placków kroimy na cienkie paski.
Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni.
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy do jego wypłynięcia, dwie minuty.
Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Smacznego !!!