Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny makaron domowego wyrobu. Makaron może być do zup a także do sosów.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 130
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 66
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1446
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 130
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 66
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1446
Składniki
Mąkę wysypujemy na stolnicę w kształcie stożka. Na środku robimy dołek do którego wbijamy jajka, dodajemy wodę, olej i sól.
Wyrabiamy ciasto żeby było gładkie i odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy go na godzinę do lodówki żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części.
Z każdej części rozwałkowujemy placki o grubości 2-3 mm.
Rozwałkowane placki kroimy na 5-6 centymetrowe paski, dzielimy każdy na połowę i układamy jeden na drugim. Tak ułożone kawałki placków kroimy na cienkie paski.
Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni.
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy do jego wypłynięcia, dwie minuty.
Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Smacznego !!!