Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17302
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 336
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3255
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 107
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 125
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17302
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 336
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3255
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 107
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 125
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 65
Składniki
Na początku migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy skórki z migdałów – naciskamy delikatnie migdał z jednej strony i powinien on nam się sam ładnie wysunąć. Obrane migdały przesypuję na ściereczkę i dokładnie osuszam. Mielę w blenderze, aż powstanie migdałowa masa bez grudek. Dodaję olejek, wodę i cukier puder i zagniatam, aż powstanie zgrabna kulka marcepanu.
Z tej ilości składników wyjdzie nam sporo masy marcepanowej, ale zawiniętą w folię możemy schować na co najmniej 2 tygodnie do lodówki i sięgać po nią zawsze, gdy potrzebujemy.
Do tworzenia dekoracji i figurek z masy marcepanowej możemy wykorzystywać również barwniki spożywcze. Wtedy ozdoby marcepanowe będą kolorowe i z pewnością niepowtarzalne.