Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie!!! Dzisiaj prosty sposób na zrobienie z masy marcepanowej ślicznych świątecznych dekoracji – małych choinek.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3978
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1052
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 237
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34251
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 579
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3978
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1052
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 237
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34251
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 579
Składniki
Do marcepanu dodaję barwnik i zagniatam masę tak długo, aż barwnik całkowicie się wchłonie, a marcepan stanie się jednolicie zielony. W zależności od tego ile i jak dużych choinek chcemy zrobić, na tyle kawałków dzielimy masę – ja zrobię 3 choinki.
Z każdego kawałka na początku formuję w dłoniach kulkę. Z kulki robię stożek, czyli wydłużam ją z jednej strony, formuję szpic, a jednocześnie ustawiam ją na blacie, tak aby dół był płaski i choinka równo stała.
Nożyczkami robię niewielkie nacięcia, zaczynając od góry choinki. Musimy uważać, aby nie odciąć czubka naszego marcepanowego drzewka. Posuwam się stopniowo w dół. Pod koniec, choinkę nabijam na patyczek, tak abym nie musiała już jej trzymać w palcach i spokojnie mogę zrobić ostatnie, najniższe nacięcia.