Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie!!! Dzisiaj prosty sposób na zrobienie z masy marcepanowej ślicznych świątecznych dekoracji – małych choinek.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8440
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 522
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8440
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 522
Składniki
Do marcepanu dodaję barwnik i zagniatam masę tak długo, aż barwnik całkowicie się wchłonie, a marcepan stanie się jednolicie zielony. W zależności od tego ile i jak dużych choinek chcemy zrobić, na tyle kawałków dzielimy masę – ja zrobię 3 choinki.
Z każdego kawałka na początku formuję w dłoniach kulkę. Z kulki robię stożek, czyli wydłużam ją z jednej strony, formuję szpic, a jednocześnie ustawiam ją na blacie, tak aby dół był płaski i choinka równo stała.
Nożyczkami robię niewielkie nacięcia, zaczynając od góry choinki. Musimy uważać, aby nie odciąć czubka naszego marcepanowego drzewka. Posuwam się stopniowo w dół. Pod koniec, choinkę nabijam na patyczek, tak abym nie musiała już jej trzymać w palcach i spokojnie mogę zrobić ostatnie, najniższe nacięcia.