Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie!!! Dzisiaj prosty sposób na zrobienie z masy marcepanowej ślicznych świątecznych dekoracji – małych choinek.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Składniki
Do marcepanu dodaję barwnik i zagniatam masę tak długo, aż barwnik całkowicie się wchłonie, a marcepan stanie się jednolicie zielony. W zależności od tego ile i jak dużych choinek chcemy zrobić, na tyle kawałków dzielimy masę – ja zrobię 3 choinki.
Z każdego kawałka na początku formuję w dłoniach kulkę. Z kulki robię stożek, czyli wydłużam ją z jednej strony, formuję szpic, a jednocześnie ustawiam ją na blacie, tak aby dół był płaski i choinka równo stała.
Nożyczkami robię niewielkie nacięcia, zaczynając od góry choinki. Musimy uważać, aby nie odciąć czubka naszego marcepanowego drzewka. Posuwam się stopniowo w dół. Pod koniec, choinkę nabijam na patyczek, tak abym nie musiała już jej trzymać w palcach i spokojnie mogę zrobić ostatnie, najniższe nacięcia.