Do góry

Dodatki Przepis na:

Mielonka z golonki w słoiku.

Mielonka z golonki w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18412

Dodano:

Odsłon: 9525

Bardzo smaczna mielonka z golonki na kanapki, prosta w wykonaniu. Z podanego przepisu zrobione zostały 4 słoiczki 350 ml i 3 słoiczki 235 ml .

Składniki

  • mięso z golonki 1,65 kg
  • peklosól 28 g
  • pieprz biały 3 g
  • czosnek mielony 3 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z golonki płuczemy pod bieżącą wodą.

  2. Mięso przepuszczamy przez szarpak lub sito 12 mm. Pół kilograma mięsa przepuszczonego przez szarpak przepuszczamy przez sitko 4 mm.

  3. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz, czosnek, dobrze mieszamy mięso. Tak wyrobione mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki w celu peklowania na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie wyrabiamy farsz. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu.

  4. Farsz ścisło upychamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody.

  5. Zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

  6. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
    słoik 235 ml 28 + 18 + 13 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  7. Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić słoiczki do lodówki, ale po potrójnej pasteryzacji można przechować do 6 miesięcy w piwnicy.

  8. Mielonka z golonki wyjęta ze słoika po 7 dniach, jest pyszna.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 stycznia 2017 przypomina mi to wędliny jakie robiła moja babcia 40 lat temu za czasów PRL,zabieram-kciuka zostawiam :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń