Do góry

Dodatki Przepis na:

Mizeria

Mizeria

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1107

Dodano:

Odsłon: 1697

Mizerię jadł chyba każdy, a przepisów jest tyle ilu kucharzy. Dziś wstawiam przepis na mizerię słodko-kwaśną ze śmietaną.

Składniki

  • 2 duże ogórki (ok. 400 g)
  • 200 ml gęstej śmiatany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub 1/2 łyżeczki zwykłego octu 10%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka koperku - opcjonalnie
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do miseczki. Osolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Soli powinno być niewiele, dosłownie na czubek łyżeczki.

    Osobno wymieszać śmietanę z łyżeczką cukru i octu.

    Odlać sok, który puściły ogórki.

    Śmietanę wlać do naczynia z ogórkami i wymieszać.

    Na końcu posypać koperkiem i pieprzem Posypać koperkiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Ogórki w mizerii przygotowanej w ten sposób będą nieco zmiękczone przez leżakowanie w soli. Jeśli ktoś lubi na chrupiąco, to od razu po pokrojeniu trzeba zmieszać z przygotowaną wcześniej śmietaną.

    Jak ktoś jest na diecie, to zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego lub naturalnego, ale to już nie to samo :)


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń