Do góry

Dodatki Przepis na:

Najprostszy chleb bez zagniata z chrupiącą skórką

Najprostszy chleb bez zagniata z chrupiącą skórką

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 85713

Dodano:

Odsłon: 30753

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 200 g mąki żytniej
  • 600 ml letniej wody
  • 2 opakowania drożdży suchych (porcja jak na 1 kg mąki)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • naczynie żaroodporne, garnek, można również upiec w foremce
  • użyłam: naczynie żaroodporne: dno naczynia 22 cm góra naczynia 27 cm wysokość 9 cm z pokrywką 13 cm
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najprostszy chleb bez zagniata z chrupiącą skórką

Przygotowanie

  1. Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut.

    Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól i mieszam ciasto łyżką w misce tak aby składniki dobrze się połączyły.
    Ciasto mieszam około 3 minut, możemy je wymieszać łyżką, mikserem lub robotem.

    Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe misce do wyrośnięcia na około 80 minut.

    Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

  2. Formowanie i pieczenie chleba:
    Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem.

    Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję okrągły bochenek chleba i wkładam do naczynia.
    Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do zimnego piekarnika, na drugą od dołu półkę. Temperaturę ustawiam na 190 stopni i włączam grzanie. Po nagrzaniu chleb piekę pod przykryciem przez 30 minut.
    Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze około 40 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może różnić w zależności od piekarnika.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół.

    Po upieczeniu chleb wyjmuję z naczynia, nakrywam ściereczką i odkładam do wystudzenia.
    Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 15 marca Aż mi zapachniało świeżo upieczonym chlebem:) I ta apetyczna chrupiąca skórka:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń