Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457747
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2279
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457747
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2279
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Składniki
Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól i mieszam ciasto łyżką w misce tak aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto mieszam około 3 minut, możemy je wymieszać łyżką, mikserem lub robotem. Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe misce do wyrośnięcia na około 80 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Formowanie i pieczenie chleba: Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję okrągły bochenek chleba i wkładam do naczynia. Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do zimnego piekarnika, na drugą od dołu półkę. Temperaturę ustawiam na 190 stopni i włączam grzanie. Po nagrzaniu chleb piekę pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze około 40 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół. Po upieczeniu chleb wyjmuję z naczynia, nakrywam ściereczką i odkładam do wystudzenia. Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa