Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w przygotowaniu, niezawodny sos holenderski, aksamitny i pełen smaku.
miska odporna na wysokie temperatury, trzepaczka
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 380
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 44
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1364
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1841
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 380
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 44
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1364
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1841
Składniki
Do niewielkiego rondelka przełóż 140 g masła. Tłuszcz rozpuść na średnio niskim ogniu i odstaw na czas przygotowania pozostałych składników sosu.
Do odpornej na wysokie temperatury, szklanej miski przełóż dwa żółtka dużych jaj. Dodaj do nich łyżeczkę białego octu winnego i łyżkę zimnej wody. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, tylko do całkowitego połączenia się składników sosu.
Kiedy to nastąpi, postaw miskę na rondelku z niewielką ilością lekko gotującej się wody. Ubijaj zawartość miski rózgą przez około 4, może 5 minut, aż żółtka staną się puszyste i co najmniej podwoją swoją objętość. Nie przerywaj ubijania; pozostawione bez opieki żółtka zetną się.
Po około 5 minutach i osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, zdejmij miskę z rondelka i zacznij dodawać do sosu rozpuszczone masło, stale ubijając go rózgą. Masło dodawaj powoli, w kilku partiach, za każdym razem dokładnie łącząc tłuszcz z żółtkami przed dodaniem kolejnej porcji.
Po dodaniu całego masła dopraw sos do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny – ja użyłem dwóch łyżeczek. Ostatni raz krótko przemieszaj zawartość miski i odstaw sos na czas przygotowania pozostałych elementów posiłku. Jeśli w tym czasie wystygnie za bardzo i stanie się bardzo gęsty, wystarczy go delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej.