Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babciny przepis na wykorzystanie obierek z jabłek. Wystarczą zaledwie 3 składniki i odrobina cierpliwości, żeby przygotować samodzielnie domowy ocet jabłkowy. Możemy go wykorzystać do doprawiania potraw, zup, sałatek czy sosów. Sprawdzi się również jako składnik marynat. Po rozcieńczeniu z wodą można stosować go jako suplement diety wspomagający odchudzane.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 735
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 735
Składniki
Obierki z jabłek przekładamy do czystego, wyparzonego wcześniej słoja.
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier.
Gotowym roztworem zalewamy obierki z jabłek. Słoik przykrywamy gazą, którą mocujemy przy pomocy sznurka lub gumki recepturki.
Słoik z roztworem odstawiamy na około 4-6 tygodni. Przez pierwsze 5 dni roztwór mieszamy raz dziennie.
Po upływie 4-6 tygodni ocet jabłkowy przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek. Gotowe!