Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orient kojarzy się przede wszystkim z bogactwem smaków i przypraw. Orientalna marynata do kurczaka przybliży i pozwoli zakosztować kuchni azjatyckiej. To połączenie wyrazistego sosu sojowego, który dodaje potrawie smaku umami. Nie mogło także zabraknąć jakże wszechobecnych w tamtejszej kuchni czosnku i imbiru, które podkręcają smak i aromat. Marynata jest lekko słonawa i dość ostra, orzeźwiająca i pobudzająca kubki smakowe. Kurczak w ten sposób przygotowany świetnie pasuje do sezamu i białego ryżu.
Szaszłyki z karkówki to klasyka polskiego grilla – soczyste, aromatyczne i pe...
Odsłon: 314
Szaszłyki z karkówki to klasyka polskiego grilla – soczyste, aromatyczne i pe...
Odsłon: 314
Składniki
Wszystkie składniki marynaty umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Orientalna marynata do kurczaka powinna mieć gładką i jednolitą konsystencję.
Marynatą pokrywaj dokładnie kurczaka, najlepiej pokrojonego w kostkę. Pozostaw na przynajmniej godzinę w lodówce. Im dłuższy czas marynowania, tym bardziej wyrazisty smak.