Do góry

Dodatki Przepis na:

Ostry sos śliwkowo paprykowy.

Ostry sos śliwkowo paprykowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1425 Ocena: 18417

Dodano:

Odsłon: 1353

Sos zrobiony jest z bardzo ostrych papryczek, słodkich papryk, śliwek i pomidorów.

Składniki

  • papryczki scorpion mustard 2 szt.
  • papryczki habanero chocolate 4 szt.
  • papryczki habanero 0,5 kg
  • papryczki cherry 1 kg
  • papryczki chili 500 g
  • papryki słodkie czerwone 2 szt. duże
  • pomidory lima 1 kg
  • bazylia świeża 1 garść
  • seler naciowy 5 gałązek
  • śliwki prezydent 9 szt.
  • sól do smaku (ja soli nie dawałam)
  • Pieprz ziołowy
  • sos sojowy 4 łyżki
  • olej z pestek winogron 100 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie papryki, pomidory i śliwki myjemy i kroimy w kostkę, przyprawy świeże myjemy i drobno kroimy, umieszczamy w garnku oraz zalewamy pół litrem wody. Doprowadzamy do zagotowania się i dalej dusimy na małym ogniu 1 godzinę.

  2. Po godzinnym duszeniu rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione przecieramy przez drobne sitko. Przecier z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy olej i bez przykrycia gotujemy do wyparowania jak największej ilości wody (tak około 45-50%), ma być gęsta masa. Na koniec możemy doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosem sojowym.

  3. Gorącą masę wkładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody.

  4. Ostudzone słoiczki możemy wynieść do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń