Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie paluchy, to bardzo fajny dodatek do sałatek, dipów, lub różnego rodzaju przekąsek. Ja zrobiłam z sezamem i makiem, ale można posypać solą, ziołami, lub czym tylko chcecie. Przepis z grupy kulinarnej. Oczywiście delikatnie zmodyfikowany.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4586
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 8335
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3061
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 655
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4586
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 8335
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3061
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 655
Składniki
Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę, sól i dodać olej. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 9 - 10 części. Z każdej części, uformować cienki wałeczek długości 30 cm. Mogą być dłuższe.
Gotowe wałeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Ja zrobiłam cześć z makiem, cześć z sezamem.
Paluchy zostawić na blaszce na 10-15 minut. Następnie wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 20-25 minut do zarumienienia.