Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie paluchy, to bardzo fajny dodatek do sałatek, dipów, lub różnego rodzaju przekąsek. Ja zrobiłam z sezamem i makiem, ale można posypać solą, ziołami, lub czym tylko chcecie. Przepis z grupy kulinarnej. Oczywiście delikatnie zmodyfikowany.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę, sól i dodać olej. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 9 - 10 części. Z każdej części, uformować cienki wałeczek długości 30 cm. Mogą być dłuższe.
Gotowe wałeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Ja zrobiłam cześć z makiem, cześć z sezamem.
Paluchy zostawić na blaszce na 10-15 minut. Następnie wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 20-25 minut do zarumienienia.