Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na humus, czyli uniwersalną pastę z ciecierzycy. Humus jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny i pełen smaku. Osobiście często używam go zamiast masła do smarowania kanapek, ale świetnie sprawdzi się też jako imprezowa przekąska, podany z chlebkiem pita. Dodajcie do tego słodki, intensywny smak karmelizowanej cebulki - pyszności!
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 223
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 99
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 223
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 99
Składniki
Przygotuj suchą ciecierzycę – pomiń ten krok, jeśli używasz ciecierzycy z puszki. Dzień wcześniej zalej ciecierzycę wodę, używając 400 ml wody na 100 g suszonej ciecierzycy. Dodaj sodę oczyszczoną (pół łyżeczki na litr wody). Zalaną wodą ciecierzycę odstaw na całą noc do namoczenia.
Po około 12 godzinach odlej wodę i dokładnie wypłucz napęczniałą ciecierzycę pod zimną wodą. Przełóż ją z powrotem do garnka i zalej zimną wodą tak, żeby wyraźnie przykryła cieciorkę. Dodaj do niej łyżeczkę soli na 100 g suchej ciecierzycy i krótko przemieszaj zawartość garnka. Grzanie pod naczyniem ustaw na średnie i powoli doprowadź jego zawartość do wrzenia. Całość gotuj intensywnie przez około 10 minut, a następnie zmniejsz grzanie i gotuj delikatnie przez 50 minut, aż ciecierzyca wyraźnie zmięknie. W trakcie gotowania na wierzchu wody może wytrącać się gęsta piana; jest to całkowicie normalne i wystarczy zebrać ją za pomocą łyżki cedzakowej. Kiedy ciecierzyca jest gotowa, zdejmij ją z ognia, odcedź i przełóż do osobnego naczynia do wystudzenia.
Jedną dużą cebulę pokrój w dosyć grube piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz dodaj cebulę i smaż ją na średnio niskim ogniu przez kilka minut, stale mieszając, aż wyraźnie zmięknie i stanie się półprzeźroczysta.
Po tym czasie dodaj do niej łyżkę octu balsamicznego i smaż przez kolejne 5 minut. W tym czasie cebula powinna nabrać już głębokiego, wręcz karmelowego koloru i uwolnić lekko słodki aromat. Kiedy to nastąpi, zdejmij patelnię z ognia, przełóż jej zawartość do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do podsmażonej cebulki dodaj dwie średnie szczypty soli, szczyptę mielonego czarnego pieprzu i łyżkę miodu. Zawartość patelni smaż tak długo, aż cebula zacznie nabierać pięknego, złotego koloru. Przy tej ilości cebuli zajmie to około 5 – 7 minut.
Wystudzoną cieciorkę przełóż do misy robota kuchennego i dodaj do niej czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny i pastę tahini. Cieciorkę wraz z dodatkami rozdrobnij do uzyskania gładkiej, jasnej masy. W trakcie blendowania masy dodaj do niej wąską strużką bardzo zimną wodę. Ilość wody zależy od waszych preferencji i tego, jaki chcecie uzyskać efekt końcowy.
Cebulkę połącz z humusem za pomocą blendera. Zostaw kilka piórek dla dekoracji. Humus dopraw do smaku solą.
Gotowy humus przełóż do naczynia, zrób na nim zakręcony wzorek, polej łyżeczką oliwy i ozdób cebulką.
Smacznego!