Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny pasztet z drobiu, doskonały dzieciom na kanapki. Polecam :)
Polecam.
Odsłon: 191
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 66
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Polecam.
Odsłon: 191
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 66
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Składniki
Wymyte, oczyszczone mięsa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny.
Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy.
Wątróbki moczymy w zimnej wodzie, odcinamy błony i żyły.
Serca nadcinamy, czyścimy ze skrzepów krwi, myjemy.
Po zdjęciu szumowin do garnka dodajemy sól, serca, warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw.
Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku. Doprowadzamy do wrzenia i 10 minut parzymy, nie gotując.
Ugotowane mięsa wyjmujemy do większej miski, studzimy. Ostudzone mięsa obieramy z kości.
Ugotowane warzywa i ziele angielskie wykładamy na talerz.
Sparzone wątróbki.
Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym rosołem do jej zakrycia. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do parzenia. Po 10 minutach rozdrabniamy ją widelcem.
Obrane, ostudzone mięsa wraz z warzywami mielimy przez jak najmniejsze sitko (2 mm), na koniec mielimy kaszę kuskus.
Przyprawiamy przyprawami do smaku, wbijamy jajka, dodajemy rosół z gotowania mięs i mieszamy.
Po wstępnym mieszaniu całość rozdrabniamy blenderem na papkę. Możemy spróbować i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, wymieszać.
Tak przygotowanym pasztetem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy dekielki.
Pasteryzujemy 40 minut. Druga pasteryzacja nie będzie już potrzebna, gdyż wszystkie składniki były wcześniej gotowane.
Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki.
Bardzo smaczny. Smacznego!!!