Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet wieprzowo - drobiowy.

Pasztet wieprzowo - drobiowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1453 Ocena: 18972

Dodano:

Odsłon: 9591

Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)

Składniki

  • mięso wieprzowe - 1 kg.
  • serce wieprzowe - 30 dag
  • podgardle - 50 dag.
  • ścinki ze schabu - 30 dag.
  • skórki wieprzowe - 50 dag.
  • wątróbki z kaczki - 50 dag.
  • bułka tarta 4 łyżki
  • białka z 6 jajek
  • cebula 1 szt.
  • 3 łyżki duże suszonej włoszczyzny
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • dobra garść majeranku przetartego
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • liść laurowy 6-7 szt.
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • pieprz kolorowy tłuczony do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięsa, skórki, cebulę, suszoną włoszczyznę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą (2 litry), dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs.

  2. Wątróbki kacze parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze.

  3. Po ugotowaniu się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy.

  4. Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2,5 mm.

  5. Do zmielonych składników dodajemy ubitą pianę z białek, bułkę tartą i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy.

  6. Gotowy farsz na pasztet.

  7. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie pasztet, równamy wierzch. Bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby mięso w formie dobrze się ułożyło. Na wierzch pasztetu układamy cienkie paski słoniny. posypujemy gniecionym kolorowym pieprzem i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  8. Upieczony pasztet studzimy, wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  9. Pasztet w przekroju.

  10. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 26 lutego 2017 Zrobiłam teraz białą kaszankę, wykorzystując wywar z mięs które gotowałam do pasztetu. W smaku wyszła pyszna, teraz stygnie. Robiłam z dodatkiem wątróbek gęsich i suszonych pomidorów. Wieczorem będę nadziewać w osłonki.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 lutego 2017 Ależ pysznie <3 Mniam <3 Kocham takie pasztety i do tego pomidor <3

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń