Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako wielbicielka pesto postanowiłam tym razem zrobić wersję szpinakową, zawierającą mnóstwo żelaza, potasu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Wszystko połączone dobrej jakości oliwą z oliwek, orzechami włoskimi i owczym serem. Pesto szpinakowe to samo zdrowie, a do tego jest bardzo smaczne :)
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 627
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25731
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 627
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25731
Składniki
Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy, a następnie rozdrabniamy je w rozdrabniaczu lub ścieramy na tarce. Ser owczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Liście szpinaku myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
Osuszone liście przekładamy do rozdrabniacza i przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, starty ser owczy, 2 ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę dla dobrego połączenia, ale nie dopuszczamy do całkowitego rozdrobnienia tj. do powstania jednolitej papki. Całość doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Pesto szpinakowe świetnie komponuje się z makaronem tagliatelle. Życzę smacznego! :)