Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona dynia przyprawiona ziołami, gruboziarnistą solą morską i aromatyzowana czosnkiem, to bardzo zdrowy, pyszny i niskokaloryczny dodatek.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 210
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 116
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27918
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 210
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 116
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27918
Składniki
Dynia Hokkaido nie będzie obierana, dlatego myjemy ją dokładnie. Dzielimy na połowę, odcinamy końcówki z obu stron i usuwamy łyżką miąższ. Kroimy w równe, 2 cm półksiężyce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni w trybie góra-dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię polewamy oliwą, posypujemy gruboziarnistą solą morską i ostrą papryką. Na kawałki dyni rozkładamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku lub posypujemy ją granulatem czosnkowym. Opcjonalnie posypujemy oregano, tymiankiem lub suszonymi płatkami pomidorków w/g uznania. Przyprawioną dynię pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości (ok. 30 min. w zależności od gatunku dyni). Uwagi: do pieczenia dyni można użyć każdy gatunek. Ja akurat użyłem Hokaido, ze względu na nie obieranie skórki.