Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona dynia przyprawiona ziołami, gruboziarnistą solą morską i aromatyzowana czosnkiem, to bardzo zdrowy, pyszny i niskokaloryczny dodatek.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Dynia Hokkaido nie będzie obierana, dlatego myjemy ją dokładnie. Dzielimy na połowę, odcinamy końcówki z obu stron i usuwamy łyżką miąższ. Kroimy w równe, 2 cm półksiężyce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni w trybie góra-dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię polewamy oliwą, posypujemy gruboziarnistą solą morską i ostrą papryką. Na kawałki dyni rozkładamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku lub posypujemy ją granulatem czosnkowym. Opcjonalnie posypujemy oregano, tymiankiem lub suszonymi płatkami pomidorków w/g uznania. Przyprawioną dynię pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości (ok. 30 min. w zależności od gatunku dyni). Uwagi: do pieczenia dyni można użyć każdy gatunek. Ja akurat użyłem Hokaido, ze względu na nie obieranie skórki.