Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona dynia przyprawiona ziołami, gruboziarnistą solą morską i aromatyzowana czosnkiem, to bardzo zdrowy, pyszny i niskokaloryczny dodatek.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 33
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 75
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11789
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 198
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 33
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 75
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11789
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 198
Składniki
Dynia Hokkaido nie będzie obierana, dlatego myjemy ją dokładnie. Dzielimy na połowę, odcinamy końcówki z obu stron i usuwamy łyżką miąższ. Kroimy w równe, 2 cm półksiężyce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni w trybie góra-dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię polewamy oliwą, posypujemy gruboziarnistą solą morską i ostrą papryką. Na kawałki dyni rozkładamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku lub posypujemy ją granulatem czosnkowym. Opcjonalnie posypujemy oregano, tymiankiem lub suszonymi płatkami pomidorków w/g uznania. Przyprawioną dynię pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości (ok. 30 min. w zależności od gatunku dyni). Uwagi: do pieczenia dyni można użyć każdy gatunek. Ja akurat użyłem Hokaido, ze względu na nie obieranie skórki.