Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który składa się między innymi z pieczonego mięsa i pieczonych warzyw korzeniowych takich jak ziemniaki, marchew z pasternakiem. Indywidualną sprawą jest dobór ziół. Mój dobór ziół podobał się moim angielskim gościom, którzy pytali, co dodałam do potrawy.
Nóż, obieraczka do warzyw, garnek, blacha do pieczenia, łyżka, łyżeczka
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Składniki
Marchew i pasternak obieramy, myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki (chyba, że są cienkie, więc tylko na pół). Wkładamy do garnka z osoloną wodą. Zagotowujemy.
Warzywa odcedzamy na durszlaku, a wodę używamy jako wywar do zup lub sosów. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia lub blachy do pieczenia.
Posypujemy ziołami, dodajemy oliwę z oliwek, ale nie za dużo, tak, aby warzywa były tylko posmarowane. Dodajemy miód i wszystko mieszamy. U mnie było 4 marchewki, 3 pasternaki, łyżka i pół oliwy z oliwek, łyżeczka miodu. Zamiast miodu można użyć cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem, aby nie przypalić. Dodatek nadaje się najlepiej do pieczonych mięs.