Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który składa się między innymi z pieczonego mięsa i pieczonych warzyw korzeniowych takich jak ziemniaki, marchew z pasternakiem. Indywidualną sprawą jest dobór ziół. Mój dobór ziół podobał się moim angielskim gościom, którzy pytali, co dodałam do potrawy.
Nóż, obieraczka do warzyw, garnek, blacha do pieczenia, łyżka, łyżeczka
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10375
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5975
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12816
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4565
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10375
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5975
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12816
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4565
Składniki
Marchew i pasternak obieramy, myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki (chyba, że są cienkie, więc tylko na pół). Wkładamy do garnka z osoloną wodą. Zagotowujemy.
Warzywa odcedzamy na durszlaku, a wodę używamy jako wywar do zup lub sosów. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia lub blachy do pieczenia.
Posypujemy ziołami, dodajemy oliwę z oliwek, ale nie za dużo, tak, aby warzywa były tylko posmarowane. Dodajemy miód i wszystko mieszamy. U mnie było 4 marchewki, 3 pasternaki, łyżka i pół oliwy z oliwek, łyżeczka miodu. Zamiast miodu można użyć cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem, aby nie przypalić. Dodatek nadaje się najlepiej do pieczonych mięs.