Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który składa się między innymi z pieczonego mięsa i pieczonych warzyw korzeniowych takich jak ziemniaki, marchew z pasternakiem. Indywidualną sprawą jest dobór ziół. Mój dobór ziół podobał się moim angielskim gościom, którzy pytali, co dodałam do potrawy.
Nóż, obieraczka do warzyw, garnek, blacha do pieczenia, łyżka, łyżeczka
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 242
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 242
Składniki
Marchew i pasternak obieramy, myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki (chyba, że są cienkie, więc tylko na pół). Wkładamy do garnka z osoloną wodą. Zagotowujemy.
Warzywa odcedzamy na durszlaku, a wodę używamy jako wywar do zup lub sosów. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia lub blachy do pieczenia.
Posypujemy ziołami, dodajemy oliwę z oliwek, ale nie za dużo, tak, aby warzywa były tylko posmarowane. Dodajemy miód i wszystko mieszamy. U mnie było 4 marchewki, 3 pasternaki, łyżka i pół oliwy z oliwek, łyżeczka miodu. Zamiast miodu można użyć cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem, aby nie przypalić. Dodatek nadaje się najlepiej do pieczonych mięs.