Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkawo orzechowy smak tego typowo zimowego warzywa w połączeniu z wiosenną świeżością czosnku niedźwiedziego....
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1244
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 559
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1342
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1244
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 559
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1342
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Topinambur cienko obrać ze skórki lub tylko porządnie wyszorować pod bieżącą zimną wodą. Większe bulwy pokroić w ćwiartki, mniejsze na pół.
Pokrojony topinambur przełożyć na blachę do pieczenia, polać oliwą, dokładnie wymieszać. Dodać gałązki tymianku i ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości i ładnego zrumienienia (około 45 minut).
W międzyczasie listki czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć i osuszyć. Upieczony topinambur wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do dużej miski. Natychmiast dodać czosnek niedźwiedzi i wymieszać, aż liście lekko zwiędną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.