Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkawo orzechowy smak tego typowo zimowego warzywa w połączeniu z wiosenną świeżością czosnku niedźwiedziego....
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 75
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 744
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 471
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 228
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 75
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 744
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 471
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 228
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Topinambur cienko obrać ze skórki lub tylko porządnie wyszorować pod bieżącą zimną wodą. Większe bulwy pokroić w ćwiartki, mniejsze na pół.
Pokrojony topinambur przełożyć na blachę do pieczenia, polać oliwą, dokładnie wymieszać. Dodać gałązki tymianku i ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości i ładnego zrumienienia (około 45 minut).
W międzyczasie listki czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć i osuszyć. Upieczony topinambur wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do dużej miski. Natychmiast dodać czosnek niedźwiedzi i wymieszać, aż liście lekko zwiędną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.