Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wypiek idealnie nadaje się jako dodatek do zupy krem lub też do jedzenia bez żadnych dodatków ;)
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 168
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2848
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 981
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 168
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2848
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 981
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i postawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle letniej wody, by zaczyn był lekko gęsty. Zaczekać ok. 10 min. Następnie dodać resztę mąki pszennej i całą żytnią, resztę wody, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 70 min. W tym czasie przygotować farsz, czyli ser zmiksować z rukolą i bazylią.
Gotowe ciasto rozwałkować, rozłożyć farsz i zwinąć w rulon. Ostrym nożem kroić paski szerokości ok. 5 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odczekać ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min. Smacznego!