Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje dzisiejsze pierogi to pierogi przygotowane na wigilie. Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu , a na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć.
miska, stolnica, przyrząd do wykrawania pierogów, garnek , wałek, mata silikonowa,
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 828
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8938
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10533
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4749
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 828
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8938
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10533
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4749
Składniki
Farsz do pierogów; Pieczarki oczyszczamy, obieramy ,a następnie kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt kwaśna płuczemy a następnie siekamy aby była drobniejsza. Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pieczarki razem z pokrojoną cebulą. Dodajemy posiekaną kapustę ,przyprawy i smażymy co jakiś czas mieszając. Studzimy. Ciasto na pierogi; Mąkę przesiewamy do miski , wbijamy jajko , dodajemy masło, sól , mieszamy dolewając stopniowo ciepłą wodę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę okrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, przyrządem do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy po łyżeczce farszu lub więcej (w zależności jak nam się zmieści), składamy i dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi porcjami wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przygotowanie ciasta.
Wykrawanie pierogów.
Nakładanie farszu i lepienie pierogów.
Pierogi gotowe do gotowania.
Gotowanie pierogów.
Ugotowane pierogi okraszamy podsmażoną cebulką