Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie w starych domach, gdzie były jeszcze kuchnie węglowe, piekło się te placki na gorących płytach. Teraz jest to już właściwie niemożliwe w moim przypadku, więc kuchenka gazowa i sucha patelnia muszą dać radę. I dają!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 93
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3986
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 137
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 93
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3986
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 137
Składniki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Ma być zwarte, ale miękkie - stąd piszę o kilku łyżkach nabiału. Trzeba dodać mniej lub więcej w zależności od typu. Ile zabierze. Zagniecione ciasto dzielimy na 6-8 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm.
Rozgrzewamy dużą patelnię, bez tłuszczu. Na gorącą układamy placuszki, często się zmieści ich kilka. Podpiekamy kilka minut aż się zrumienią i urosną. Odwracamy na drugą stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i następnego dnia też dają radę. U nas najczęściej je się placuszki posmarowane dżemem lub miodem.