Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie w starych domach, gdzie były jeszcze kuchnie węglowe, piekło się te placki na gorących płytach. Teraz jest to już właściwie niemożliwe w moim przypadku, więc kuchenka gazowa i sucha patelnia muszą dać radę. I dają!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5676
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1559
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5676
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1559
Składniki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Ma być zwarte, ale miękkie - stąd piszę o kilku łyżkach nabiału. Trzeba dodać mniej lub więcej w zależności od typu. Ile zabierze. Zagniecione ciasto dzielimy na 6-8 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm.
Rozgrzewamy dużą patelnię, bez tłuszczu. Na gorącą układamy placuszki, często się zmieści ich kilka. Podpiekamy kilka minut aż się zrumienią i urosną. Odwracamy na drugą stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i następnego dnia też dają radę. U nas najczęściej je się placuszki posmarowane dżemem lub miodem.