Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie w starych domach, gdzie były jeszcze kuchnie węglowe, piekło się te placki na gorących płytach. Teraz jest to już właściwie niemożliwe w moim przypadku, więc kuchenka gazowa i sucha patelnia muszą dać radę. I dają!
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Ma być zwarte, ale miękkie - stąd piszę o kilku łyżkach nabiału. Trzeba dodać mniej lub więcej w zależności od typu. Ile zabierze. Zagniecione ciasto dzielimy na 6-8 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm.
Rozgrzewamy dużą patelnię, bez tłuszczu. Na gorącą układamy placuszki, często się zmieści ich kilka. Podpiekamy kilka minut aż się zrumienią i urosną. Odwracamy na drugą stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i następnego dnia też dają radę. U nas najczęściej je się placuszki posmarowane dżemem lub miodem.
Zdrowy i smaczny deser - słodkie pieczone banany z pełnymi witamin i zdrowych...
Odsłon: 669
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 44
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 45
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13078
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5184
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5035
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam...
Odsłon: 12226
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 44
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 45
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13078
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5184
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5035
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam...
Odsłon: 12226
Składniki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Ma być zwarte, ale miękkie - stąd piszę o kilku łyżkach nabiału. Trzeba dodać mniej lub więcej w zależności od typu. Ile zabierze. Zagniecione ciasto dzielimy na 6-8 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm.
Rozgrzewamy dużą patelnię, bez tłuszczu. Na gorącą układamy placuszki, często się zmieści ich kilka. Podpiekamy kilka minut aż się zrumienią i urosną. Odwracamy na drugą stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i następnego dnia też dają radę. U nas najczęściej je się placuszki posmarowane dżemem lub miodem.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 212
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 232