Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie w starych domach, gdzie były jeszcze kuchnie węglowe, piekło się te placki na gorących płytach. Teraz jest to już właściwie niemożliwe w moim przypadku, więc kuchenka gazowa i sucha patelnia muszą dać radę. I dają!
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34675
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 911
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 351
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3974
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34675
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 911
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 351
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3974
Składniki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Ma być zwarte, ale miękkie - stąd piszę o kilku łyżkach nabiału. Trzeba dodać mniej lub więcej w zależności od typu. Ile zabierze. Zagniecione ciasto dzielimy na 6-8 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm.
Rozgrzewamy dużą patelnię, bez tłuszczu. Na gorącą układamy placuszki, często się zmieści ich kilka. Podpiekamy kilka minut aż się zrumienią i urosną. Odwracamy na drugą stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i następnego dnia też dają radę. U nas najczęściej je się placuszki posmarowane dżemem lub miodem.