Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mają wiele zalet, po upieczeniu pachną orzeszkami, są puszyste, wspaniałe jako dodatek do mięsa. Z ulubionym sosem, jako przekąska sprawdzą się również znakomicie. Gdy je piekłam obawiałam się jednej rzeczy, że twarde orzeszki będą przeszkadzały przy konsumpcji tychże pysznych placuszków. I tu moje zaskoczenie. Orzeszki po upieczeniu stały się miękkie i delikatne w smaku.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
Woreczek ryżu wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania. Następnie ryż wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny ryż mieszamy z mąką, serem żółtym, orzeszkami. Dodajemy jajka i przyprawy. Całość wyrabiamy łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy po kopiatej łyżce masy ryżowej, formujemy z niej płaskie placuszki i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy na papierowym ręczniku. Uwaga: Z podanych składników upiekłam 8 placuszków. Smacznego.