Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze dobrze mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Dzięki niemu w prosty sposób można przygotować smaczne małe co nieco. Proponuję przekąskę z farszem pieczarkowym z suszonymi pomidorami i serem feta. Pysznie smakuje na ciepło ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka na szwedzki stół.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu /może być oliwa po suszonych pomidorach/. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Po 5-7 min dodajemy pokrojone pomidory suszone i smażymy do czasu aż pieczarki zmiękną i sos/woda odparuje. W międzyczasie dodajemy suszone pomidory w proszku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na 8 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu i rozkruszony ser feta.
Końce kwadratu zlepiamy u góry i posypujemy czarnuszką. Przygotowane przekąski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 17 min.