Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Purée z dyni to składnik, po który chętnie sięgamy zwłaszcza jesienią. Wykorzystujemy je do przygotowania ciast i deserów, a także kotletów, placków i innych słonych przekąsek. Jeśli nie zużyjecie na raz całego zapasu purée, możecie wstawić je na kilka dni do lodówki lub zamrozić, czy zawekować w słoikach.
blender
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35639
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1188
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5972
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35639
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1188
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5972
Składniki
Dynię umyj, wytnij górę i wydrąż cały środek. Warzywo pokrój na mniejsze kawałki.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Kawałki dyni rozłóż na blasze w niewielkich odstępach. Dynię piecz przez około 35-40 minut - do miękkości.
Upieczoną dynię odstaw do wystudzenia, następnie obierz ze skóry i przełóż do miski. Dynię zmiksuj przy użyciu blendera na gładkie purée.
Jeśli mus z dyni będzie zbyt wodnisty, przełóż je na czystą, bawełnianą ściereczkę i odciśnij z nadmiaru wody.
Gotowe purée możesz wykorzystać do przygotowania ciasta, owsianki, kotletów lub innych przekąsek. Nadmiar przełóż do miski i wstaw do lodówki lub zamroź.