Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Purée z dyni to składnik, po który chętnie sięgamy zwłaszcza jesienią. Wykorzystujemy je do przygotowania ciast i deserów, a także kotletów, placków i innych słonych przekąsek. Jeśli nie zużyjecie na raz całego zapasu purée, możecie wstawić je na kilka dni do lodówki lub zamrozić, czy zawekować w słoikach.
blender
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Składniki
Dynię umyj, wytnij górę i wydrąż cały środek. Warzywo pokrój na mniejsze kawałki.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Kawałki dyni rozłóż na blasze w niewielkich odstępach. Dynię piecz przez około 35-40 minut - do miękkości.
Upieczoną dynię odstaw do wystudzenia, następnie obierz ze skóry i przełóż do miski. Dynię zmiksuj przy użyciu blendera na gładkie purée.
Jeśli mus z dyni będzie zbyt wodnisty, przełóż je na czystą, bawełnianą ściereczkę i odciśnij z nadmiaru wody.
Gotowe purée możesz wykorzystać do przygotowania ciasta, owsianki, kotletów lub innych przekąsek. Nadmiar przełóż do miski i wstaw do lodówki lub zamroź.