Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy w sklepach nie brakuje dyń, dobrze jest wykorzystać ten czas i zrobić jej zapas. Jednym z pomysłów wartych uwagi jest przygotowanie dyniowego puree do słoików, po które będziesz mógł sięgać jeszcze długo po skończonym sezonie na to warzywo. Sam przepis jest banalny, a smak tego dodatku i jego uniwersalne zastosowanie potrafią pozytywnie zaskoczyć. Puree z dyni z powodzeniem sprawdza się nie tylko jako dodatek do mięs czy zup, ale też słodkich deserów.
Naczynie żaroodporne z pokrywką
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 913
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23020
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15428
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 913
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23020
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15428
Składniki
Dynię umyj, a następnie przekrój ostrożnie na dwie połówki i oczyść wnętrze z włókien i pestek. Każdą połówkę pokrój na cienkie części i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Przykryj je i piecz dynię w temperaturze 180 stopni Celsjusza do miękkości, czyli mniej więcej przez 1 godzinę.
Upieczoną dynię obierz ze skóry, a miąższ dokładnie zmiksuj na gładkie puree. Przełóż je do czystych, wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. Jeżeli zamierzasz przechowywać puree przez dłuższy czas, możesz powtórzyć proces pasteryzacji z uwagi na fakt, że tak przygotowana dynia nie posiada dodatku żadnych składników konserwujących.