Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy w sklepach nie brakuje dyń, dobrze jest wykorzystać ten czas i zrobić jej zapas. Jednym z pomysłów wartych uwagi jest przygotowanie dyniowego puree do słoików, po które będziesz mógł sięgać jeszcze długo po skończonym sezonie na to warzywo. Sam przepis jest banalny, a smak tego dodatku i jego uniwersalne zastosowanie potrafią pozytywnie zaskoczyć. Puree z dyni z powodzeniem sprawdza się nie tylko jako dodatek do mięs czy zup, ale też słodkich deserów.
Naczynie żaroodporne z pokrywką
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 222
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1270
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4025
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1002
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 222
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1270
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4025
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1002
Składniki
Dynię umyj, a następnie przekrój ostrożnie na dwie połówki i oczyść wnętrze z włókien i pestek. Każdą połówkę pokrój na cienkie części i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Przykryj je i piecz dynię w temperaturze 180 stopni Celsjusza do miękkości, czyli mniej więcej przez 1 godzinę.
Upieczoną dynię obierz ze skóry, a miąższ dokładnie zmiksuj na gładkie puree. Przełóż je do czystych, wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. Jeżeli zamierzasz przechowywać puree przez dłuższy czas, możesz powtórzyć proces pasteryzacji z uwagi na fakt, że tak przygotowana dynia nie posiada dodatku żadnych składników konserwujących.