Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy w sklepach nie brakuje dyń, dobrze jest wykorzystać ten czas i zrobić jej zapas. Jednym z pomysłów wartych uwagi jest przygotowanie dyniowego puree do słoików, po które będziesz mógł sięgać jeszcze długo po skończonym sezonie na to warzywo. Sam przepis jest banalny, a smak tego dodatku i jego uniwersalne zastosowanie potrafią pozytywnie zaskoczyć. Puree z dyni z powodzeniem sprawdza się nie tylko jako dodatek do mięs czy zup, ale też słodkich deserów.
Naczynie żaroodporne z pokrywką
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Składniki
Dynię umyj, a następnie przekrój ostrożnie na dwie połówki i oczyść wnętrze z włókien i pestek. Każdą połówkę pokrój na cienkie części i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Przykryj je i piecz dynię w temperaturze 180 stopni Celsjusza do miękkości, czyli mniej więcej przez 1 godzinę.
Upieczoną dynię obierz ze skóry, a miąższ dokładnie zmiksuj na gładkie puree. Przełóż je do czystych, wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. Jeżeli zamierzasz przechowywać puree przez dłuższy czas, możesz powtórzyć proces pasteryzacji z uwagi na fakt, że tak przygotowana dynia nie posiada dodatku żadnych składników konserwujących.