Do góry

Dodatki Przepis na:

Puree z kalafiora

Puree z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2499

Dodano:

Odsłon: 938

Prosty przepis na idealny dodatek do mięs, którym z powodzeniem można zastąpić ziemniaki.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 l mleka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puree z kalafiora

Przygotowanie

  1. Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na drobne różyczki, łodygi kroimy w cieniutkie plasterki.

    W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy kalafior, dodajemy pieprzu i podsmażamy.

    Kiedy kalafior będzie miękki dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem aż kalafior zacznie się rozpadać.
    Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

  2. Wszystko dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko.

    Tak przygotowane puree jeszcze przez chwilę gotujemy ciągle mieszając, żeby było bardziej zwarte.

    Puree powinno być kremowe i delikatne, pod językiem nie powinno się wyczuwać grudek.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń