Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na idealny dodatek do mięs, którym z powodzeniem można zastąpić ziemniaki.
Kotlety jajeczno-pieczarkowe powstały w chwili, gdy miałam w kuchni pieczarki...
Odsłon: 95
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 14
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 183
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 1462
Kotlety jajeczno-pieczarkowe powstały w chwili, gdy miałam w kuchni pieczarki...
Odsłon: 95
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 14
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 183
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 1462
Składniki
Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na drobne różyczki, łodygi kroimy w cieniutkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy kalafior, dodajemy pieprzu i podsmażamy. Kiedy kalafior będzie miękki dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem aż kalafior zacznie się rozpadać. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Wszystko dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko. Tak przygotowane puree jeszcze przez chwilę gotujemy ciągle mieszając, żeby było bardziej zwarte. Puree powinno być kremowe i delikatne, pod językiem nie powinno się wyczuwać grudek.