Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Na przykład to pyszne i proste purée, które nada im zupełnie nowego aromatu. Na drugi dzień ugotowane warzywa tracą konsystencję i swój smak, więc warto go podkręcić kilkoma dodatkami. Wypróbuj przepis na purée z wczorajszych ziemniaków i przekonaj się, jak odświeżyć ugotowane ziemniaki, by były najsmaczniejsze.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1623
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8327
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 243
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4323
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1623
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8327
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 243
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4323
Składniki
Na początku wyjmij masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Ugotowane ziemniaki przełóż do miski lub garnka. Rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków (zamiennie: przemiel).
Zetrzyj ser żółty. Następnie dodaj go do ziemniaków, wlej mleko, wsyp przyprawy i dodaj ogrzane, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość dokładnie ze sobą przemieszaj.
Tak przygotowane ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Opcjonalnie, choć nie jest to konieczne, połóż jeszcze kilka wiórków zimnego masła na wierzch ziemniaków. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez ok. 20 minut. Podawaj z mięsem lub innymi dodatkami, póki purée z wczorajszych ziemniaków jest ciepłe.