Wyjątkowo kremowe i aksamitne purée z zielonego groszku to świetny dodatek do wielu potraw. Możesz go rozsmarować na chlebie lub podać jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Pysznie smakuje w połączeniu z mięsem czy rybą. Wypróbuj przepis już dziś!
Purée z zielonego groszku
Składniki
- łyżka oliwy z oliwek,
- szalotka,
- 500 g zielonego groszku,
- 200 ml wody,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz (do smaku).
Składniki
- łyżka oliwy z oliwek,
- szalotka,
- 500 g zielonego groszku,
- 200 ml wody,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz (do smaku).

Etapy przygotowania
Wyjmij patelnię i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Poszatkuj szalotkę i wrzuć na patelnię. Smaż około dwóch minut, do zeszklenia się cebulki.
Na patelnię dorzuć następnie groszek i smaż przez kolejne dwie minuty. Pamiętaj, aby mieszać warzywa.
Po tym czasie zalej szalotkę i groszek wodą oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przemieszaj do połączenia składników i gotuj przez około pięć minut.
Odstaw patelnię z ognia, a jej zawartość przełóż do rondelka. Następnie zblenduj na gładką masę. Purée z zielonego groszku jest już gotowe do podania.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4321

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1076

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 570
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4321

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1076

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 570



Składniki
- łyżka oliwy z oliwek,
- szalotka,
- 500 g zielonego groszku,
- 200 ml wody,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz (do smaku).
Wyjmij patelnię i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Poszatkuj szalotkę i wrzuć na patelnię. Smaż około dwóch minut, do zeszklenia się cebulki.
Na patelnię dorzuć następnie groszek i smaż przez kolejne dwie minuty. Pamiętaj, aby mieszać warzywa.
Po tym czasie zalej szalotkę i groszek wodą oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przemieszaj do połączenia składników i gotuj przez około pięć minut.
Odstaw patelnię z ognia, a jej zawartość przełóż do rondelka. Następnie zblenduj na gładką masę. Purée z zielonego groszku jest już gotowe do podania.