Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prosty przepis na pieczywo z patelni – puszyste greckie pity. Świetnie sprawdzą się w przygotowaniu domowych kebabów, gyrosów czy nawet zwykłych kanapek, albo jako przekąska z dipem na grillu lub imprezie. Są puszyste i niesamowicie elastyczne, czuć w nich aromat tymianku, i brakuje im tylko Waszego ulubionego wypełnienia.
miska, patelnia z nieprzywierającą powłoką, wałek do ciasta
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 377
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 377
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Przygotuj zaczyn. Do dzbanka wlej 80 ml letniej wody i 160 ml letniego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki suchych drożdży. Zawartość dzbanka wymieszaj do rozpuszczenia cukru i drożdży w płynie. Tak przygotowany zaczyn odstaw na około 5 – 10 minut, do aktywacji drożdży.
Do miski wsyp 320 g mąki chlebowej, łyżeczkę soli i łyżeczkę tymianku. Zawartość miski przemieszaj do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
W niewielkie zagłębienie w mące wlej zaczyn i dwie łyżki oliwy z oliwek. Ciasto wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki do całkowitego połączenia składników. Ciasto na tym etapie powinno być bardzo mokre i klejące.
Kiedy już cały płyn zostanie wchłonięty przez mąkę, przełóż zawartość miski na solidnie podsypany mąką blat i wyrabiaj dłońmi do uzyskania gładkiego, lekko już tylko klejącego się ciasta. W razie potrzeby podsyp ciasto małą ilością mąki. Cały proces wyrabiania powinien zając około 10 minut.
Ciasto uformuj w kulę i przełóż je do lekko naoliwionej, czystej miski. Obróć nim kilka razy, żeby pokryć oliwą powierzchnię ciasta. Miskę zakryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 40 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wylej na blat łyżkę oliwy z oliwek i rozprowadź ją dłonią. Na naoliwioną powierzchnię wyłóż wyrośnięte ciasto i delikatnie uformuj je w prostokąt o długości mniej więcej 20 cm.
Tak przygotowane ciasto podziel na sześć równych części. Każdy kawałek ciasta uformuj w kulę. Wierzch ciasta powinien pozostawać gładki i nie rozdzierać się. Każdą kulkę ciasta delikatnie rozgnieć dłońmi i rozwałkuj za pomocą natłuszczonego wałka do osiągnięcia placka o średnicy mniej więcej 20 cm.
Rozwałkowane ciasto przełóż na rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Pity wypiekaj po około półtorej minuty z każdej strony, sprawdzając co jakiś czas, czy za bardzo się nie spiekają. Gotowe pity zdejmij z patelni i trzymaj pod przykryciem do przygotowania wszystkich chlebków.
Podawaj wypełnione ulubionymi dodatkami lub z wybranymi dipami.
Smacznego!