Do góry

Dodatki Przepis na:

Rogaliki na maślance

Rogaliki na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 816

Dodano:

Odsłon: 6174

Puszyste i delikatne w smaku, a do tego dzięki zawartości maślanki dłużej pozostają świeże.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml maślanki naturalnej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na wierzch:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • opcjonalnie mak do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut.

    Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

    Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki.

    Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.

    Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem.

    Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń