Do góry

Dodatki Przepis na:

Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4469

Dodano:

Odsłon: 3808

Są smaczne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Łatwo je spakować, a do ich zjedzenia nie potrzeba sztućców, ani talerzy.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • Sól
  • Nadzienie:
  • 400 g świeżego szpinaku
  • słoik pomidorów suszonych
  • 200 g sera żółtego
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy je do rozpuszczenia. Dodajemy do nich 4 łyżki mleka, mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować.

  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, sól, jajko, masło, rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Zagniatamy ciasto. wyrabiamy je, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie połowy. Każdą z nich dość cienko rozwałkowujemy na prostokątny kształt. Ciasto smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Na 3/4 powierzchni układamy świeże listki szpinaku i posypujemy startym na dużych oczkach serem. Przy krawędzi układamy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Ciasto ściśle zwijamy w rulon i kroimy go na 5-6 cm kawałki. Układamy je w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut, aby po raz drugi wyrosły. Przed pieczeniem smarujemy każdą z bułeczek oliwą z oliwek.

    Pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut, aż się zarumienią.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń