Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny dodatek do wielu dań. Może również stanowić bazę do wszelkich potraw z ryżem. Dodatek kurkumy sprawia, że ryż wygląda znakomicie i równie dobrze smakuje :)
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 28
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 105
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 554
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 28
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 105
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 554
Składniki
Przygotuj mały garnek. Wsyp do niego sól oraz kurkumę. Dodaj 1,5 litra wody i zagotuj. Równie dobrze możesz zagotować wodę w czajniku i wrzącą wlać do garnka. Do gotującej się wody włóż powoli jeden woreczek ryżu, a następnie drugi woreczek. Woda powinna cały czas wrzeć. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz moc palnika na średni (tak, aby woda się lekko gotowała). Pilnuj, aby woda nie uciekła z garnka - jeśli się tak dzieje to podnieś lekko pokrywkę, zapewniając dostęp powietrza. Gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik. Zostaw ryż jeszcze na 5 minut, aby do siebie "doszedł". Czas podany został dla ryżu basmati. Inne rodzaje, np. ryż brązowy gotujemy dłużej (wg opakowania).
Po tym czasie wyjmij ryż z garnka, odcedź go. Nie zostawiaj woreczków w wodzie, aby ryż się nie rozgotował.