Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny dodatek do wielu dań. Może również stanowić bazę do wszelkich potraw z ryżem. Dodatek kurkumy sprawia, że ryż wygląda znakomicie i równie dobrze smakuje :)
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 133
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 133
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Składniki
Przygotuj mały garnek. Wsyp do niego sól oraz kurkumę. Dodaj 1,5 litra wody i zagotuj. Równie dobrze możesz zagotować wodę w czajniku i wrzącą wlać do garnka. Do gotującej się wody włóż powoli jeden woreczek ryżu, a następnie drugi woreczek. Woda powinna cały czas wrzeć. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz moc palnika na średni (tak, aby woda się lekko gotowała). Pilnuj, aby woda nie uciekła z garnka - jeśli się tak dzieje to podnieś lekko pokrywkę, zapewniając dostęp powietrza. Gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik. Zostaw ryż jeszcze na 5 minut, aby do siebie "doszedł". Czas podany został dla ryżu basmati. Inne rodzaje, np. ryż brązowy gotujemy dłużej (wg opakowania).
Po tym czasie wyjmij ryż z garnka, odcedź go. Nie zostawiaj woreczków w wodzie, aby ryż się nie rozgotował.