Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny dodatek do wielu dań. Może również stanowić bazę do wszelkich potraw z ryżem. Dodatek kurkumy sprawia, że ryż wygląda znakomicie i równie dobrze smakuje :)
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 373
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15025
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1810
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17514
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 373
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15025
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1810
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17514
Składniki
Przygotuj mały garnek. Wsyp do niego sól oraz kurkumę. Dodaj 1,5 litra wody i zagotuj. Równie dobrze możesz zagotować wodę w czajniku i wrzącą wlać do garnka. Do gotującej się wody włóż powoli jeden woreczek ryżu, a następnie drugi woreczek. Woda powinna cały czas wrzeć. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz moc palnika na średni (tak, aby woda się lekko gotowała). Pilnuj, aby woda nie uciekła z garnka - jeśli się tak dzieje to podnieś lekko pokrywkę, zapewniając dostęp powietrza. Gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik. Zostaw ryż jeszcze na 5 minut, aby do siebie "doszedł". Czas podany został dla ryżu basmati. Inne rodzaje, np. ryż brązowy gotujemy dłużej (wg opakowania).
Po tym czasie wyjmij ryż z garnka, odcedź go. Nie zostawiaj woreczków w wodzie, aby ryż się nie rozgotował.