Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab szpikowany czosnkiem

Schab szpikowany czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 921 Ocena: 18711

Dodano:

Odsłon: 1622

Pierwszy dzień Świąt nie może obyć się bez pieczonych mięs.

Składniki

  • Schab
  • Czosnek główka
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • cebula lub inne warzywo jako podkładka do pieczenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab szpikowany czosnkiem

Przygotowanie

  1. W schabie porobiłam dziurki ostrym nożem. Kawałek natarłam solą, tak aby też dostała się do dziurek.
    Wetknęłam w nie pokrojone ząbki czosnku, po kilka sztuk w dziurkę, tak aby później czosnek znalazł si w każdym plastrze.

  2. Mięso związałam nicią- miałam schab z dodatkiem. Natarłam mocno pieprzem a z wierzchu posypałam papryką słodką dla koloru i ziołami prowansalskim. Można zostawić na noc.

    Na spód naczynia dałam plastry cebuli, i jeszcze gałązkę szałwii dla aromatu. Schab zapiekałam w kamionce z pokrywką. Można użyć rękawa.

  3. Piekłam 1,5 h, w 180 stopniach. Jeśli kawałek jest duży trzeba wydłużyć czas do 2 h.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 20 grudnia 2020 Zrobiła się głodna. Schab idealny, pięknie będzie wyglądał na świątecznym stole :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 16 grudnia 2020 Schab i czosnek to doskonale polaczenie. Ja szpikuje schab na kolorowo - ogórkami konserwowymi i salami. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 15 grudnia 2020 Wspaniały schabik:-)
Ja zjem na zimno z chrzanem...
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 15 grudnia 2020 Przygotowania do Świąt u Ciebie bardzo zaawansowane. Podpatruję Twój przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń