Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażona skórka pomarańczowa to aromatyczny i smaczny dodatek do deserów, wielkanocnych ciast i serników. Ten słodki dodatek możemy przygotować własnoręcznie, bez większych trudności. Tak przygotowana skórka przechowywana w słoiczku w lodówce około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15853
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4798
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 538
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15853
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4798
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 538
Składniki
Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie. Skórkę odcedzamy, dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Z wody i cukry gotujemy syrop, dodajemy do niego skórki pomarańczowe i smażymy je na małym ogniu do momentu odparowania połowy syropu, aż skórka stanie się szklista, co jakiś czas mieszamy. Na samym końcu skórki skrapamy sokiem z cytryny. Wystudzone skórki przekładamy do słoika.