Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W okresie zimowym, kiedy w sprzedaży są duże pomarańcza z grubą skórą, przygotowuję kandyzowane skórki pomarańczowe. Idealne jako dodatek do sernika, keksa czy makowca.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1939
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1939
Składniki
1. Skórki z pomarańcz obieram z białego środka (ona daje goryczkę).
2. Kroję w pasy i odkładam do ususzenia.
3. Jak uzbieram wystarczającą ilość sparzam gorącą wodą. Odlewam wodę jak zaczną stygnąć (10 min.)
4. Zalewam gorącą wodą z czajnika i zagotowuje kilka minut (2-3 min.) żeby „wyszła” goryczka. Odcedzam. 5. Powtórnie zagotowuję żeby mieć pewność że nie będą gorzkie. Odlewam wodę.
6. Z miękkich skórek wykrawam pozostałości białego miąższu.
7. Skórki kroję w kostkę.
8. Skórki przekładam do rondla i zalewam wodą, by były przykryte i sypię cukier . Gotuję kilka minut i próbuję czy są słodkie.
9. Skórki gotuję tak by syrop zgęstniał, ale skórki były przykryte. Można dodać laskę wanilii. 10. Jeśli jest za mało słodkie można dodać trochę wody i cukru. 11. Gorące wkładam do słoiczka. Odwracam do góry dnem by się zamknęły. Gdy ostygną stawiam denkiem do góry i opisuję.