Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczone z ciasta drożdżowego z makiem orzeszki, dodatek do litewskiej potrawy wigilijnej. Są również smaczne, tak chrupiąc zamiast cukierków.
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 55
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 105
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3572
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 55
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 105
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3572
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, 1 łyżeczkę cukru. Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki.
Ciasto dobrze wyrabiamy.
Odstawiamy przykryte na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto.
Zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem półtora centymetrowe kostki, śliżyki wielkości orzecha laskowego.
Śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
Pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut.
Śliżyki podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony).
Możemy również śliżyki podsuszyć i zajadać jak orzeszki z makiem.