Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczone z ciasta drożdżowego z makiem orzeszki, dodatek do litewskiej potrawy wigilijnej. Są również smaczne, tak chrupiąc zamiast cukierków.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 81
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 81
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, 1 łyżeczkę cukru. Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki.
Ciasto dobrze wyrabiamy.
Odstawiamy przykryte na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto.
Zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem półtora centymetrowe kostki, śliżyki wielkości orzecha laskowego.
Śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
Pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut.
Śliżyki podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony).
Możemy również śliżyki podsuszyć i zajadać jak orzeszki z makiem.