Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczone z ciasta drożdżowego z makiem orzeszki, dodatek do litewskiej potrawy wigilijnej. Są również smaczne, tak chrupiąc zamiast cukierków.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 326
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 177
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 59
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 561
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 326
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 177
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 59
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 561
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, 1 łyżeczkę cukru. Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki.
Ciasto dobrze wyrabiamy.
Odstawiamy przykryte na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto.
Zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem półtora centymetrowe kostki, śliżyki wielkości orzecha laskowego.
Śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
Pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut.
Śliżyki podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony).
Możemy również śliżyki podsuszyć i zajadać jak orzeszki z makiem.