Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliżyki po litewsku kucziukai. Są to orzeszki pieczone z ciasta drożdżowego z makiem, studzone i suszone. Można je jeść tak sobie jak orzeszki, ale jest to dodatek do wigilijnej zupy mlecznej. wsypujemy 1-2 garście śliżyków do talerza i zalewamy je gorącym mlekiem z miodem. Są naprawdę super.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 73
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 240
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2643
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 685
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 73
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 240
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2643
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 685
Składniki
Mąkę przesiać przez sito, dodać mak, 1 łyżeczkę cukru, drugą łyżeczkę cukru połączyć z drożdżami, ciepłym mlekiem i wlać do mąki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem centymetrowe kawałki, śliżyki wielkości orzecha laskowego.
Śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut.
Podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony).
Smacznego !!!