Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliżyki po litewsku kucziukai. Są to orzeszki pieczone z ciasta drożdżowego z makiem, studzone i suszone. Można je jeść tak sobie jak orzeszki, ale jest to dodatek do wigilijnej zupy mlecznej. wsypujemy 1-2 garście śliżyków do talerza i zalewamy je gorącym mlekiem z miodem. Są naprawdę super.
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24554
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 502
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 441
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24554
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 502
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 441
Składniki
Mąkę przesiać przez sito, dodać mak, 1 łyżeczkę cukru, drugą łyżeczkę cukru połączyć z drożdżami, ciepłym mlekiem i wlać do mąki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem centymetrowe kawałki, śliżyki wielkości orzecha laskowego.
Śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut.
Podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony).
Smacznego !!!