Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliżyki po litewsku kucziukai. Są to orzeszki pieczone z ciasta drożdżowego z makiem, studzone i suszone. Można je jeść tak sobie jak orzeszki, ale jest to dodatek do wigilijnej zupy mlecznej. wsypujemy 1-2 garście śliżyków do talerza i zalewamy je gorącym mlekiem z miodem. Są naprawdę super.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 846
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 846
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Mąkę przesiać przez sito, dodać mak, 1 łyżeczkę cukru, drugą łyżeczkę cukru połączyć z drożdżami, ciepłym mlekiem i wlać do mąki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem centymetrowe kawałki, śliżyki wielkości orzecha laskowego.
Śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut.
Podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony).
Smacznego !!!