Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasach, gdy trwa moda na lekkie dania, pozbawione cukru, tłuszczu, pozwolę sobie na zamieszczenie przepisu na smalczyk. Nie znaczy to wcale, że neguję zdrową kuchnię. Znacie mnie i wiecie, że wiele moich przepisów to lekkie i dietetyczne dania. Dzisiaj jednak małe szaleństwo, gdyż zwyczajnie naszła mnie ochota na domowy smalczyk :)) Powiem tylko, że jabłko jako dodatek, według mnie, sprawdza się tutaj doskonale, ponieważ sprawia, że smalczyk nie jest taki mdły.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93761
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2694
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3518
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1615
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2292
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93761
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2694
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3518
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1615
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2292
Składniki
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, solimy, dodajemy odrobinę mielonego pieprzu, smażymy do wytopienia tłuszczu i lekkiego zrumienienia skwarków*, dodajemy smalec, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, do momentu aż smalec się rozpuści. Wówczas rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek (daje całe ząbki, ale można przecisnąć przez praskę), pół łyżeczki majeranku oraz jabłko (utarte prosto do rondelka na tarce o grubych oczkach). Całość mieszamy, smażymy do zrumienienia cebuli i jabłka. U mnie trwało to około 7 minut, ponieważ smażyłam na małym ogniu. Trzeba uważać, aby nie przegapić momentu rumienienia cebulki, chwila nieuwagi i może się okazać, że cebulka jest spalona. Gotowy smalczyk odstawiamy do wystudzenia, zimny wstawiamy do lodówki, aby stężał i nadawał się do posmarowania pieczywa. Mnie osobiście taki smalczyk najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym albo papryką konserwową. W lecie natomiast właściwym uzupełnieniem jego smaku są dla mnie świeże pomidory.
*Nie dopuszczamy, aby na tym etapie skwarki stały się bardzo chrupiące i wysmażone, ponieważ później, w trakcie smażenia smalcu z jabłkiem i cebulą mogłyby się spalić. Smacznego.