Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos teriyaki to japoński rarytas. Najczęściej wykorzystuje się go do marynowania mięs lub tofu na grilla. Nadaje się również do jedzenia jako dip np. wraz z sajgonkami. Gotowy sos możesz przechowywać do nawet 2 tygodni w lodówce, jednak ze względu na jego znakomity smak, znikanie znacznie szybciej.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24786
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5945
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 153
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24786
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5945
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 153
Składniki
Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Łyżeczkę skrobi kukurydzianej rozpuść w niewielkiej ilości wody.
W małym garnku podgrzej wodę wraz z sosem sojowym, octem ryżowym i miodem. Często mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Całość podgrzewaj przez minutę, po czym wsyp cukier. Gdy się rozpuści, wlej olej sezamowy i rozpuszczoną wcześniej skrobię kukurydzianą.
Sos trzymaj na ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż zgęstnieje.
Gotowy sos teriyaki przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce nawet do 2 tygodni.