Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos teriyaki to japoński rarytas. Najczęściej wykorzystuje się go do marynowania mięs lub tofu na grilla. Nadaje się również do jedzenia jako dip np. wraz z sajgonkami. Gotowy sos możesz przechowywać do nawet 2 tygodni w lodówce, jednak ze względu na jego znakomity smak, znikanie znacznie szybciej.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 150
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 173
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 150
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 173
Składniki
Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Łyżeczkę skrobi kukurydzianej rozpuść w niewielkiej ilości wody.
W małym garnku podgrzej wodę wraz z sosem sojowym, octem ryżowym i miodem. Często mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Całość podgrzewaj przez minutę, po czym wsyp cukier. Gdy się rozpuści, wlej olej sezamowy i rozpuszczoną wcześniej skrobię kukurydzianą.
Sos trzymaj na ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż zgęstnieje.
Gotowy sos teriyaki przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce nawet do 2 tygodni.