Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos teriyaki to japoński rarytas. Najczęściej wykorzystuje się go do marynowania mięs lub tofu na grilla. Nadaje się również do jedzenia jako dip np. wraz z sajgonkami. Gotowy sos możesz przechowywać do nawet 2 tygodni w lodówce, jednak ze względu na jego znakomity smak, znikanie znacznie szybciej.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19919
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243748
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19919
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243748
Składniki
Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Łyżeczkę skrobi kukurydzianej rozpuść w niewielkiej ilości wody.
W małym garnku podgrzej wodę wraz z sosem sojowym, octem ryżowym i miodem. Często mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Całość podgrzewaj przez minutę, po czym wsyp cukier. Gdy się rozpuści, wlej olej sezamowy i rozpuszczoną wcześniej skrobię kukurydzianą.
Sos trzymaj na ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż zgęstnieje.
Gotowy sos teriyaki przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce nawet do 2 tygodni.