Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos teriyaki to japoński rarytas. Najczęściej wykorzystuje się go do marynowania mięs lub tofu na grilla. Nadaje się również do jedzenia jako dip np. wraz z sajgonkami. Gotowy sos możesz przechowywać do nawet 2 tygodni w lodówce, jednak ze względu na jego znakomity smak, znikanie znacznie szybciej.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Łyżeczkę skrobi kukurydzianej rozpuść w niewielkiej ilości wody.
W małym garnku podgrzej wodę wraz z sosem sojowym, octem ryżowym i miodem. Często mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Całość podgrzewaj przez minutę, po czym wsyp cukier. Gdy się rozpuści, wlej olej sezamowy i rozpuszczoną wcześniej skrobię kukurydzianą.
Sos trzymaj na ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż zgęstnieje.
Gotowy sos teriyaki przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce nawet do 2 tygodni.