Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos tzatziki pochodzi z kuchni greckiej i bazuje na jogurcie, świeżych ogórkach, oraz czosnku. Idealnie pasuje do mięsa na grilla, podkreślając jego smak. Będzie świetnym zastępnikiem słodkich sosów, szczególnie dla osób, które są na diecie keto. Lekki, aromatyczny, po prostu przepyszny!
miska, praska, nóż, deska do krojenia
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19312
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1055
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 776
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19312
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1055
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 776
Składniki
Przygotuj miskę średniej wielkości. Zacznij od obierania ogórków. Możesz użyć także ogórków sezonowych. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórki lub pokrój je w drobną kosteczkę. Odcedź na sitku z nadmiaru soku.
Obierz czosnek i przepuść przez praskę.
Do miski wlej jogurt i połącz z czosnkiem. Dodaj oliwy z oliwek i opcjonalnie drobno posiekaną miętę. Nie pomiń dodawania soku z cytryny, ponieważ świetnie podkręci smak sosu. Dodaj koperek i całość wymieszaj.
Tak przygotowany sos tzatziki dopraw solą i pieprzem. Najlepiej, aby potrzymać go w lodówce na co najmniej 30 minut. Dodawaj do mięsa na grilla, a także warzywnych szaszłyków. Smacznego!