Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos tzatziki pochodzi z kuchni greckiej i bazuje na jogurcie, świeżych ogórkach, oraz czosnku. Idealnie pasuje do mięsa na grilla, podkreślając jego smak. Będzie świetnym zastępnikiem słodkich sosów, szczególnie dla osób, które są na diecie keto. Lekki, aromatyczny, po prostu przepyszny!
miska, praska, nóż, deska do krojenia
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 34
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 522
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1200
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 270
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 34
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 522
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1200
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 270
Składniki
Przygotuj miskę średniej wielkości. Zacznij od obierania ogórków. Możesz użyć także ogórków sezonowych. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórki lub pokrój je w drobną kosteczkę. Odcedź na sitku z nadmiaru soku.
Obierz czosnek i przepuść przez praskę.
Do miski wlej jogurt i połącz z czosnkiem. Dodaj oliwy z oliwek i opcjonalnie drobno posiekaną miętę. Nie pomiń dodawania soku z cytryny, ponieważ świetnie podkręci smak sosu. Dodaj koperek i całość wymieszaj.
Tak przygotowany sos tzatziki dopraw solą i pieprzem. Najlepiej, aby potrzymać go w lodówce na co najmniej 30 minut. Dodawaj do mięsa na grilla, a także warzywnych szaszłyków. Smacznego!