Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, słodko-cierpki smak i głęboki, czerwony kolor rozświetlą talerz, a także podbiją smak mięsa, ryb, a nawet serów. A co najlepsze? Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy świeża żurawina, odrobina cukru i wody. Do aromatyzowania sosu możesz użyć skórki cytrusów, korzennych przypraw lub gałązek świeżych ziół.
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 246
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 2813
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 246
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 2813
Składniki
Świeżą żurawiną dokładnie opłucz i odsącz na durszlaku. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj na dużym ogniu. W międzyczasie mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dorzuć do syropu żurawinę i pozostaw do zagotowania. Następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze ok. 10 minut, aż owoce zaczną pękać. Po tym czasie możesz dorzucić skórkę z pomarańczy lub cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu lub kardamonu albo gałązkę świeżego rozmarynu. Sos żurawinowy bez aromatyzowanych dodatków wyjdzie równie smaczny. Podgrzewaj jeszcze ok. 10 minut. Najlepiej używaj pokrywki, aby gorący sok nie zaczął pryskać.
Aby zagęścić sos, odlej kilka łyżek gorącego soku, połącz z mąką ziemniaczaną, wlej do gorących owoców i szybko rozmieszaj. Bez użycia mąki sos także zgęstnieje i będzie miał zwartą konsystencję. Dzięki dodatkowo mąki – konsystencja będzie bardziej kremowa.
Gotowy sos żurawinowy zdejmij z palnika, odstaw do pełnego ostygnięcia, następnie przelej do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce. Sos podawaj na zimno do zimnych przekąsek lub gorących dań obiadowych. Sosu możesz także używać jako dodatek do mięsnych marynat lub słodko-cierpki element bardzie złożonych sosów.