Do góry

Dodatki Przepis na:

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 2757

Dodano:

Odsłon: 433

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka i marchewki jest soczysta, chrupiąca i delikatna w smaku. Świetnie smakuje w towarzystwie dań mięsnych, szczególnie panierowanych kotletów. Natka pietruszki dodaje jej aromatu i koloru. Olej można zastąpić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego.

Składniki

  • kapusta pekińska – 1/2 małej główki, ok. 250 g
  • jabłko – 1 mała sztuka
  • marchew – 1 średnia sztuka
  • posiekana natka pietruszki – 1 łyżeczka
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • olej – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z kapusty pekińskiej

Przygotowanie

  1. Kapustę pekińską drobno kroimy, solimy i ugniatamy przez chwilę dłonią zaciśniętą w pięść. Odstawiamy kapustę na czas przygotowania reszty składników. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do kapusty. Wlewamy do surówki olej oraz sok z cytryny, wsypujemy natkę i mieszamy całość. Surówka jest od razu gotowa do podania, ale można pozostawić ją na 10 minut aby smaki się „przegryzły”.

  2. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do kapusty. Wlewamy do surówki olej oraz sok z cytryny, wsypujemy natkę i mieszamy całość. Surówka jest od razu gotowa do podania, ale można pozostawić ją na 10 minut aby smaki się „przegryzły”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń