Do góry

Dodatki Przepis na:

Świąteczny Chlebek

Świąteczny Chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1208 Ocena: 14872

Dodano:

Odsłon: 907

Na stole również możemy ubrać choinkę. Bardzo szybkie wykonanie, proste a zarazem może być ozdobą świątecznego stołu. Chlebek odrywany z dodatkiem sera mozzarella, polany masełkiem, wypróbuj, przekonaj się jaki smaczny.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 jajko
  • 7 g drożdży suchych
  • 30 g masła rozpuszczonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Składniki dodatkowe:
  • 200 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • Kilka pomidorków koktajlowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świąteczny Chlebek

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

  2. 2. Ser mozzarellę kroję w kostkę i odstawiam na bok.
    3. Do naczynia przekładam masło, obrany czosnek oraz same liście pietruszki i blenduję 3 minutki do rozdrobnienia, następnie przekładam do rondelka i podgrzewam.
    4. Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oprószony mąką, i dzielę ciasto na 22 porcji. Najlepiej zrobić wałek podłużny, lepiej równo pokroić.

  3. 5. Każdy kawałek ciasta spłaszczam na środku układam po jednej kostce sera, zlepiam i formuję kulki.

  4. 6. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc trójkąty, kształt choinki. Zaczynam od sześciu kulek na dole.
    7. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

  5. 8. Przed podaniem polewam ziołowym masełkiem i dekoruję pomidorkami.
    9. Gotowe.
    10. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń