Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy syrop selerowy jest doskonały na przeziębienie, kaszel i katar, stanowi więc znakomity zamiennik popularnego syropu z cebuli. Ma podobne właściwości, lecz dużo lepszy smak, dzięki czemu pić go mogą również te osoby, którym syrop z cebuli zwyczajnie nie smakuje. Syrop z selera znakomicie sprawdza się w trakcie przeziębienia, łagodzi bowiem dokuczliwy katar i suchy kaszel, ułatwia także odkrztuszanie przy kaszlu mokrym. Olejki eteryczne zawarte w selerze często pomagają udrażniać nos i odtykają zatoki.
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 665
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 33
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2096
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 181
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 665
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 33
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2096
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 181
Składniki
Sposób pierwszy: Świeży korzeń selera obierz i pokrój go w niezbyt grube plastry (ważne, aby warzywo w środku nie było wysuszone). Możesz go też zetrzeć na dużych oczkach tarki, jeśli wolisz. Obie metody są równie dobre.
Plastry układaj w naczyniu, np. słoiku, każdy z nich przesypując cukrem lub polewając miodem. Na wierzchu musi być czapeczka z cukru (lub z miodu, jeśli go używasz do przygotowania syropu).
Odstaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin (najlepiej na całą noc),
aż warzywo puści sok.
Odcedź syrop, przelej do butelki i wstaw do lodówki.
W lodówce można przechowywać syrop selerowy przez 2-3 dni.
Syrop z tartego selera z cukrem wygląda tak, a więcej zdjęć znajduje się na blogu.
Sposób drugi: Korzeń selera wyszoruj, a następnie odkrój czubek (mniej więcej w 1/4 wysokości). Zadbaj też o to, żeby korzeń stał stabilnie, wyrównując na płasko część od strony małych korzonków. Nie obieraj.
Wydrąż miąższ w taki sposób, aby powstało spore zagłębienie.
W ten „krater” wlej miód lub wsyp cukier, a następnie przykryj odkrojoną górną częścią.
Ja użyłam miodu, który jest miękki, ale nie płynny. Pod wpływem soku z selera taki miód z łatwością zmienia się w płynny syrop.
Połóż na talerzyku i odstaw na kilka godzin (w temperaturze pokojowej), aż seler puści sok.
Syrop z selera można przyjmować podobnie, jak syrop z cebuli (szczegóły dawkowania znajdziesz na moim blogu). Trzeba go przechowywać w chłodnym miejscu, czyli w lodówce. Zachowuje trwałość przez dwa-trzy dni, a potem trzeba zrobić nową porcję.