Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka konfitura w szczelnym szklanym pojemniku przetrwa w lodówce nawet miesiąc. Polecam doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs, pasztetów, słodkich i wytrawnych naleśników a także do ciast.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu, gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut. Ja początkowo wlewam 1/4 szklanki wody. Owoce dość szybko powinny pękać i puszczać soki. W tym czasie ścieramy skórkę z połowy cytryny, wyciskamy sok i dodajemy do owoców. Gotujemy do momentu, aż odparuje większość wody. W miarę potrzeby możemy zwiększyć ilość wody do 1/3 szklanki. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu wystygnięcia.