Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A wczoraj jeszcze przed Wigilią upiekłam szynkę z suszonymi śliwkami przyznam się że taka piekłam pierwszy raz w życiu w smaku rewelacja
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 91
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 128
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 52
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 23
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 91
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 128
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 52
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 23
Składniki
Przygotować szynkę bez kości ponacinać ją nożem formując otwory a następnie w przygotowane otwory powkładać przygotowane suszone śliwki. Gdy już mamy przygotowaną szynkę ze śliwkami wtedy wsypać przyprawę do karkówki, wlać olej i dokładnie wmasować przyprawy z olejem aby cała szynka była obtoczona przyprawami. Tak przygotowaną przełożyć z całą zawartością do naczynia żaroodpornego i pozostawić na pół godziny aby przeszła aromatem przypraw
Jak już przygotowana szynka odstała swój czas nakryć ją folią aluminiową. rozgrzać piekarnik do 200 stopni wstawić szynkę i pod folią piec ją pół godziny, po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze godzinę co jakiś czas obracając szynkę, 10 minut przed końcem pieczenia podlać przegotowaną letnią wodą. Upieczoną szynkę przełożyć na talerz aby ostygła, po ostygnięciu bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada
Tak upieczona szynka bardzo dobrze nadaje się na kanapki jak również jako dodatek do świątecznego stołu. Tak jak już pisałam nie moje smaki ale do wszystkiego idzie się przyzwyczaić tak samo i do szynki ze śliwkami, w sumie ważny smak a jego można przełamać nawet tartym chrzanem a nawet ćwikłą