Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka wieprzowa parzona, wędzona.

Szynka wieprzowa parzona, wędzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26235

Dodano:

Odsłon: 2763

Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa kulka 1,2 kg
  • Skład solanki:
  • woda 0,5 l
  • peklosól 56 g
  • cukier 10 g
  • liście laurowe 5 szt.
  • czosnek 5 ząbków
  • ziele angielskie 12 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka wieprzowa parzona, wędzona.

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.

    Peklowanie:

    Szynkę peklujemy na mokro 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywa się w temperaturze 6 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki.

  2. Parzenie:

    Osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez około 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 minut na 1 kg szynki. Do czasu gotowania wlicza się czas gotowania w temp. wrzenia.

    Wędzenie:

    Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy dymem o temp ok. 50-60 stopni Celsjusza czas wędzenia 3 godziny. Studzimy kilka godzin w temperaturze pokojowej, później umieszczamy szynkę w lodówce na noc żeby odpoczęła.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń